Joós Andrea

tanarnokerem@gmail.com

teacher, trainer, speaker, science communicator

el Camino de Santiago — a Szent Jakab zarándokút

2011-ben és 2013-ban is végigjártam a 800 km-es zarándokutat, mely Spanyolországot szeli át a francia határtól az Atlanti óceánig. (Ez az úgy nevezett Francia út, melynek első állomása a Pirenneusok lábánál fekvő Saint Jean Pied de Port nevű városka. A világ minden tájáról jönnek zarándokok, a legtöbbjük német és spanyol, de az európaiakon kívül sok amerikai, ausztrál és ázsiai zarándok is - én egy észak-koreai(!) lánnyal is találkoztam az úton.) Aki egyszer volt itt, az visszavágyik. Mindenkinek ajánlom.

Az élmény lényegében leírhatatlan, de személyesen nagyon szívesen mesélek annak, aki szeretné. Ha tanácsot kell adnom, szerintem a legfontosabb a táska súlya: maximum 6 kg legyen benne. Minden más megoldódik az Úton. (Én a városokban az utcán énekeltem és abból remekül el tudtam tartani magam.)

Ha nincs rá időd: tapasztalatom szerint a kontempláció ugyanoda visz, mint a zarándoklat... Én Jálics Ferenc jezsuita szerzetesnek hála találtam erre az útra: a dobogókői Manrézában "tanultam meg" a technikát — a meditáció azóta is a hétköznapjaim része. Erről itt egy könyv. (Néhány zarándok-blog és információs honlap: egyik, másik, harmadik, negyedik. És egy film.)


fel

Joós Andrea