Joós Andrea

tanarnokerem@gmail.com

teacher, artist, science communicator

bemutatkozás

Lenyűgöz a világ működése, logikája, és az ezzel foglalkozó tudományos gondolkodás. Ezért lettem biológiatanár, tudománykommunikációs szakember, és szabadidős művész. Olyan foglalkozásokat, kiadványokat, programokat szervezek, készítek vagy segítek, melyek közérthetően, izgalmasan mutatják be a világot működtető folyamatokat. Inspirációs előadóként szeretem felébreszteni a hallgatóság saját kreativitását.

Legjobb Tanár Díj az iskola diákjainak szavazatai alapján

katedrán

Biolgógiatanárként elsősorban az élménypedagógia és a tapasztalati tanulás módszereit alkalmazom, építve a tanuló(k) saját kreativitására és támaszkodva a közös térben kialakuló bizalomra és elfogadásra. Abban hiszek, hogy az órát kell a diákokra formálni, nem pedig fordítva. 2015 tavaszán a TEDxDanubia nagykonferencián tartottam előadást "A tanári pálya márpedig menő!" címmel:

élménybiológia

egy tudománynépszerűsítő felület, valamint összefoglaló neve az olyan inspiráló és innovatív módszereknek, melyeket nem csupán biológiatanárok, hanem bármely pedagógus alkalmazhat. Nem titkolt cél a 21. századi tanári önkép újragondolása és módszertani fejlesztés. Az Élménybiológia kiadványokat is megjelentet, egyik legkeresettebb könyve az emberi szervekről szól: a magyar népi motívumokkal dolgozó Szívtetkó szervszínező, melyet már ezrek használnak országszerte. Az Élménybiológia facebook oldal az élettudományok reklámfelülete, a követők napi érdekességeket olvashatnak a témában. Az Élménybiológia gondozásában megjelent kiadványok, pl. a Szívtetkó, vagy a Színnel lélekkel információs kiadvány a szívről lehetőséget teremt a felnőtteknek, hogy jobban megismerjék saját testüket. A készülő online kurzusok is a biológia hasznos, hétköznapi arcát mutatják be.

Az Élménybiológia tudománynépszerűsítő facebook-oldalon a biológia különleges, szép, izgalmas, vagy éppen vicces oldalait mutatom meg nap mint nap:  facebook/elmenybiologia


A 2019-es Edisonplatform fődíjasa tudomány kategóriában: élménybiológia!


saját készítésű élménybiológia videók


rádiós-televíziós műsorkészítés

2007-től, még az egyetemi évek alatt kezdtem kitanulni a televíziós műsorkészítői szakmát, Lévai Balázs szerkesztő-rendező-műsorvezető-producer mellett. A Magyar Televízió, az MTV Hungary, valamint a Deko tv számára is készítettünk műsorokat. 2014-től majd' három évig a Klubrádió tudományos és egészségügyi műsorainak voltam szerkesztő-műsorvezetője. Televízióműsorok, melyekben dolgoztam: Dob+Basszus, Lévai Kislexikon, Dob+Basszus Live, Fogadóóra, Mi Kis Városunk, Borvacsora.


about me

I work as a biology teacher, trainer and motivational speaker. In November 2017 my first colouring book got published, and I also launched my online shop. I believe that teaching or doing a training is not an end, but the means through which I can inspire people.  My main teaching tools being experience-centeredness and gamification, I am convinced that it is not solely professional excellence that makes one a good teacher, but the fact that they dare extend the boundaries of normality, and dare to make real connection with other people.

I also work as a science communicator, I hosted my own radio show addressing scientific issues 'till 2016, edited and presented television programmes for the Hungarian Television, contributed to various short films raising public awareness of the importance of environmental consciousness. I have a fb-page focusing on biology and scientific communication. In 2017-2018 I was one of the judges in both of Hungary's leading science communication programmes: FameLab and SCIndikátorThere is nothing training cannot do. Nothing is above its reach. It can turn bad morals to good; it can destroy bad principles and recreate good ones; it can lift men to angelship.
— Mark Twain
fel

Joós Andrea